Taliansko - Akvárium v Janove

Pohľad na rybičky pohojdávajúce sa v akváriu medzi vodnými rastlinkami prináša pobavenie, odreagovanie aj upokojenie. Nie každý chová doma akvarijné rybky, nieto ešte oveľa väčšie morské živočíchy, a o to viac si užívame návštevy obrích akvárií. V Českej republike sa ponúka niekoľko príležitostí stretnúť sa tvárou v tvár so žralokom, rajou alebo medúzou a pozorovať ladné pohyby plutiev cez niekoľkocentimetrové sklo, ale najlákavejší pohľad predstavujú veľké morské akvária v stredomorských oblastiach.

Akvárium v Janove je druhé najväčšie európske akvárium a ročne ho navštívi asi 1,2 milióna ľudí. Rozkladá sa v starom janovskom prístave na ploche 3100 m2 a bolo postavené ako jedna z atrakcií medzinárodnej výstavy Expo 92. Tvar budovy, dielo architekta Renza Piana, odkazuje k 500. výročiu objavenia Nového sveta talianskym moreplavcom Krištofom Kolumbom. Pripomína loď pripravenú na plavbu za ďalším dobrodružstvom. Inštalácia a rozostavenie akvárií v interiéri sledujú myšlienku porovnania pohľadu na morský svet v roku 1492 a v súčasnosti. Výstava sa zameriava na oblasti Ligúrskeho a Karibského mora a Atlantického oceánu, ale poukazuje aj na ekologické katastrofy dnešnej doby a varuje pred ich následkami. Cez 70 akvárií rozmiestnených v budove má celkový objem 6 miliónov litrov. U otvorených akvárií stojí odborný pracovník a nabáda vás, aby ste si vlastnou rukou pohladili raje, kraba, morskú hviezdicu alebo menšie rybky. V najväčších akváriách zbadáte žraloky, korytnačky, delfíny i veľrybu.

Akvárium je otvorené každý deň medzi 9. a 22. hodinou. Čas posledného vstupu sa líši podľa turistickej sezóny. Vstupné pre dospelú osobu činí 18 euro, deti do 12 rokov zaplatia 12 euro. Hneď pri budove sa nachádza parkovisko pre návštevníkov. Môžete využiť aj občerstvenie či kaviareň vo vnútri akvária a kochať sa pohľadom na morský život pri šálke dobrej kávy.

Publikované: 23.02.2015

Novinky súťaže akcie