Švajčiarsko - Bernský vrch Schilthorn

Bernské Alpy sa tiahnu Švajčiarskom a susedia s ďalšími pohoriami ako sú Vogézy, Jura alebo Schwarzwald. Z najvyšších vrcholov Bernských Álp dovidíte ďaleko do krajiny a pri dobrej viditeľnosti uvidíte i Mont Blanc.

V predhorí Bernských Álp sa do výšky 2970 metrov týči vrchol Schilthorn, veľmi obľúbený cieľ pre zimnú i letnú turistiku. Schilthorn vystupuje nad údolia Lauterbrunnen, kde sa nachádza spodná stanica lanovky končiaca u panoramatickej reštaurácie na vrchole hory. V zimných mesiacoch sa na Schilthorn dostanete len lanovkou. Na najdlhšom úseku medzi Mürren a Birgi prekonáva lanovka výškový rozdiel 1039 metrov. Celá cesta i s prestupmi na medzistanice trvá okolo 30 minút. V lete je otvorený turistický chodník z Mürren. Pri zdolávaní niektorých exponovaných úsekov sa vám bude hodiť horolezecká výbava a počítajte asi so 6 hodinami na výstup a zostup. Najrýchlejším, ale aj najdrahším dopravným prostriedkom na Schilthorn je vrtuľník, ktorým sa môžete nechať prepraviť z Lauterbrunnen. Či už sa v trojtisícovej výške nad morom ocitnete akokoľvek, odmenia sa vám hory rozprávkovou panorámou. Môžete si oddýchnuť v reštaurácii Piz Gloria s 360° výhľadom do okolia. Kupola reštaurácie sa pomaly otáča a za 55 minút umožní návštevníkom výhľad na všetky svetové strany. Budova sa preslávila v 70. rokoch, kedy sa tu natáčal hollywoodský trhák o Jamesovi Bondovi „V službách jej veličenstva“.

Okolie Schilthornu žije športovými aktivitami nehľadiac na ročné obdobie. Každú zimu budujú nadšenci snowboardingu a freestyle lyžovania areál s viac než 20 prekážkami v Gimmelnu. Skyline snowpark ponúka trasu pre začiatočníkov aj pre expertov a počas sezóny usporadúva preteky s príjemnými finančnými odmenami pre finalistov na stupňoch víťazov. Medzi Mürren a Schilthorn sa rozkladá lyžiarsky areál so zjazdovkami najvyššej obtiažnosti. Týždenný skipas pre dospelého vyjde na 309 švajčiarskych frankov. Sánkarská dráha Apollo z Gimmelnu do Mürren sa tiahne po slnečnej strane údolia. Požičovné saní stojí 8 frankov. Okolité svahy brázdia vyznávači freeridingu. Pre ich bezpečie bolo zriadené lavínové tréningové centrum, kde sa záujemcovia dozvedia informácie o nebezpečenstve lavín v okolí a o postupe v krízových situáciách. V lete sa otvárajú pešie trasy rôznej obtiažnosti i horolezecké chodníky. Divácky zaujímavý závod Inferno triatlon sa koná v auguste a okrem plávania, cestného a horského bicyklovania majú športovci na programe horský výstup.

Publikované: 02.03.2015

Novinky súťaže akcie