Francúzsko - Grand Canyon du Verdon

Južným Francúzskom preteká rieka Verdon, ktorá za stáročia svojej cesty skrz skaly vytvorila najväčší kaňon v Európe. Grand Canyon du Verdon je hlboký až 700 metrov a najužšie miesto medzi vápencovými skalami meria iba 6 metrov. Jeho začiatok leží za provensálskym mestečkom Castellane. Kaňon sa tiahne ďalších 21 kilometrov a končí umelým jazerom Lac de Sainte-Croix.

V Grand Canyon du Verdon vládne čulý turistický ruch. Obľúbili si ho vodáci. Rieka Verdon má rýchly spád a mierne pereje. Celú cestu kaňonom lemujú strmé vápencové steny a v nádhernej modrozelenej vode sa zrkadlí okolitá krajina. V Castellane si môžete požičať raft, kanoe a ďalšie vodácke zariadenia alebo si dohodnúť sprievod znalý všetkých úskalí rieky.

Pozdĺž kaňonu sa tiahne tiež 14 kilometrov dlhý turistický chodník so stredným stupňom obtiažnosti. Vznikol už v roku 1928 a nesie meno po objaviteľovi kaňonu Edouardovi Alfredovi Martelovi. Cestičky v jednej chvíli stúpajú až na vrcholky skál, za moment zasa klesajú úplne k vode. V niektorých miestach sú umelo vyhĺbené tunely a štôlne, v ktorých sa bez čelovky alebo baterky nezaobídete. Trasa sa dá zdolať za 6 hodín. Spríjemnia vám ju voňavé olivové háje a nezabudnuteľný pohľad na levanduľové pole. Odmenou za športový výkon vám budú prekrásne výhľady do ďalekého okolia. Nezabudnite si zabaliť dostatok jedla a pitia. Na dne kaňonu žiadna občerstvovacia stanica neexistuje.

Strmé vápencové steny sú vyhlásenou horolezeckou lokalitou. Keď poplávate po rieke alebo pôjdete po Martelovom chodníku, zdvihnite hlavu k nebesiam. Okrem horolezcov možno uvidíte aj paraglajdistov alebo vyznávačov bungee jumpingu. Ak vám nezostane čas na preskúmanie okolia rieky Verdon, zastavte sa aspoň na vyhliadke pri ceste lemujúcej oba okraje kaňonu a kochajte sa krásnou prírodnou scenériou.

Publikované: 05.09.2016

Novinky súťaže akcie