Dominikánska republika - Salvaleón de Higüey

Zimné zájazdy do Dominikánskej republiky sa stávajú stále obľúbenejšími. Nie je nič lepšie, ako si v čase zasnežených strání a namrznutých chodníkov odskočiť na pár dní za teplom a exotikou. Životné pomery, tradície, zvyky a kultúra sú na míle vzdialené európskemu štandardu, takže vás čaká prekvapenie na každom kroku. Typické mesto divov sa nazýva Salvaleón de Higüey, správne stredisko provincie La Altagracia. 
 
Higüey má necelých 300 000 obyvateľov a rozkladá sa na ploche 2000 km2 vo vnútrozemí provincie Altagracia. Aj keď neleží priamo na pobreží, turizmus je hlavným ekonomickým ťahačom. Väčšina obyvateľov pracuje v hotelovom komplexe Punta Cana alebo sa živí výrobou a predajom suvenírov. Ostatní našli uplatnenie v pestovaní tropických plodín, chove hovädzieho a bravčového dobytka alebo v rybolove. Územie dnešnej provincie Altagracia patrilo indiánskemu kmeňu Taínov až do začiatku 16. storočia, kedy bola oblasť dobytá Španielmi. Po krvavých bojoch mal kmeň Taínov len 1189 jedincov, ktorí boli okamžite zotročení. Španielski námorníci priviezli do Altagracie afrických otrokov, aby pracovali na plantážach a slúžili v domoch dobyvateľov. Dominikánska kultúra sa tak miešala s európskymi a africkými tradíciami a jej dnešnú podobu uvidíte v uliciach Higüey. Španieli sa zaslúžili o kristianizáciu ostrova a postavili cirkevné stánky či pútnické miesta, kam dnes smerujú davy turistov.
 
Najslávnejší svätostánok v Higüey sa nazýva Basílica Nuestra Señora de la Altagracia a pochádza z roku 1971. Nahradila starú baziliku zo 16. storočia. Jej návrh vznikol v ateliéri francúzskych architektov Pierra Dupré a A. Dunovera de Segonazc. Unikátna stavba bola vyhlásená za národný monument ešte pred dokončením v roku 1970. Každý rok 21. januára, na sviatok patrónky mesta, sa celá karibská oblasť schádza v katedrále, spoločne sa modlí a oslavuje obraz patrónky „Virgen de la Altagracia“, ktorý bol prinesený španielskymi misionármi v 16. storočí. Turisti navštevujú aj kostol svätého Dionýza zo 16. storočia. Nakoniec nezabudnite zavítať na mestský trh plný ovocia, zeleniny, korenia, mäsa, živých zvierat a umeleckých výrobkov. Slovenskí mäsiari sa nestačia diviť, keď prechádzajú mäsovou uličkou. Naporciované hovädzie a bravčové mäso visí voľne v stánkoch bez strechy alebo leží na stoloch priamo na prašnej ulici, kde denná teplota neklesá pod 30 o C. Tomu sa hovorí – iný kraj, iný mrav.   

Publikované: 24.11.2014

Novinky súťaže akcie