Maledivy - Hudba na Maldivách

V oblastiach s množstvom slnečných dní majú ľudia tendenciu radovať sa z každého nového dňa s piesňou na perách. S prvými slnečnými lúčmi je deň hneď veselší a úsmev na opálených tvárach vydrží na rozdiel od krajín pokrytých snehom a ľadom omnoho dlhšie. Ľudia vymýšľajú nové piesne a dopĺňajú ich najrôznejšími hudobnými nástrojmi. Hudba patrí k folklóru každého štátu, ale na Maldivách si ju všimnete už pri prvej prechádzke v uliciach. Obyvatelia Maldív žijú pre hudbu a tanec už od začiatku 2. tisícročia.

Najznámejší Maldivský štýl sa nazýva „boduberu“. Na súostroví sa objavil okolo 11. storočia a korene má pravdepodobne vo východnej Afrike. Boduberu hrá a spieva asi 15 osôb. Nesmie chýbať hlavný spevák, doprovodní speváci, bubeník, hráč na zvonček či na špeciálny bambusový nástroj onugandu. Slovám vo väčšine prípadov nerozumejú ani sami speváci, pretože sa v textoch miesia africké vplyvy, lokálne jazyky aj nárečie okolitých ostrovov. V minulosti ľudia spievali boduberu po ťažkej práci. Dnes sa tento štýl stal súčasťou turistických predstavení, festivalov a koncertov pôvodnej hudby. Ďalší obľúbený hudobný štýl nesie názov „thaara“. Na Maldivy ho priniesli Arabi z Perzského zálivu v polovici 17. storočia. Je zasvätený len mužským hlasom – 22 mužov sedí v dvoch radoch oproti sebe. Piesne začínajú v pomalom rytme, ale postupne sa zrýchľujú až do záverečného vyvrcholenia. Veľkej popularite sa teší aj štýl „kadhaamaali“, a to najmä vďaka kostýmom. Asi 30 mužov si oblečie masky čertov, ktorí následne spievajú a tancujú, aby pripomenuli starodávny zvyk cesty okolo ostrova. Mladíci z Maldív museli sami obísť ostrov v priebehu 3 nocí, aby čelili strachu a diablovi. Na guráž si pospevovali a tancovali, kým došli do svojho cieľa.

Vyššie spomínané hudobné štýly, ako aj mnoho ďalších, môžete vidieť v predstaveniach pripravených pre zahraničných návštevníkov Maldív. Folklórne súbory prichádzajú priamo do hotelových komplexov alebo pripravujú predstavenia v reštauráciách, kde sa podávajú lokálne špeciality.

Publikované: 02.12.2014

Novinky súťaže akcie