Rakúsko - Grossglocknerská vysokohorská cesta

Alpské pohorie je pýchou nášho západného suseda. Trojtisícovky sa driapu k oblakom takmer na každom kroku a v najvyšších oblastiach sa lyžuje aj v lete. Rakúske areály sa v posledných rokoch otvorili slovenským športovcom. Ceny skipasov sú porovnateľné s našimi horami, preto veľa lyžiarov smeruje do Rakúska, aby si užili zimné radovánky ako z rozprávky. V Alpách sa budujú nové hotely, lanovky, komunikácie a zábavné strediská. Najväčšou zaujímavosťou minulého storočia je Grossglocknerská vysokohorská cesta.
 
Prechod cez Alpy bol v minulosti náročný a plný úskalí. V roku 1924 prišiel dvorný radca, inžinier Franz Wallack, s nápadom postaviť cestu pretínajúcu hlavný hrebeň Álp. Jeho myšlienka mala úspech a v roku 1930 sa prví robotníci pustili do práce. Budovanie Grossglocknerskej cesty trvalo do roku 1935. Dnešná cesta vedie z obce Bruck an der Großglocknerstraße v Salzburgu do Heiligenblutu v Korutánsku. Je dlhá 48 kilometrov a po ceste narazíte na odbočky k zaujímavým miestam, ako sú napríklad vyhliadky Edelweißspitze (2571 m n. m.) a Franz-Josefs-Höhe (2369 m n. m.). Pri zdolávaní cesty prekonáte prevýšenie 1748 metrov a prejdete 26 číslovaných zákrut. Za dobrého počasia uvidíte 37 trojtisícoviek z vtáčej perspektívy a miniete 19 ľadovcov. Aj keď klimatické podmienky s búrlivým vetrom a bohatými zrážkami stavbe nepriali, Grossglocknerská cesta bola dokončená za veľmi krátku dobu.

Cesta je prejazdná od začiatku mája do začiatku novembra v denných hodinách. Posledné autá sú na cestu vpustené 45 minút pred jej uzavretím. Šoféri osobných vozidiel zaplatia mýto pri vjazde do tunelu Hochtor, ale za takýto výhľad tých pár eur určite stojí.

Publikované: 08.12.2014

Novinky súťaže akcie