Taliansko - People mover v Benátkach

Talianske mestá a pobrežné dedinky majú nezabudnuteľné kúzlo. V prístavoch kotvia luxusné jachty aj rybárske bárky, história dýcha z každej budovy, ľudia na uliciach prehnane gestikulujú a pokrikujú po sebe a  morské vlny narážajú na kamenné bariéry na pobreží. Pýchou TalianskaBenátky, ktoré ročne privítajú státisíce turistov. Mesto ležiace na niekoľkých ostrovoch a prepletené vodnými kanálmi dlho bojovalo s prívalmi obdivovateľov romantických zákutí a gondol. Na uliciach sa nedalo pohnúť a doprava zlyhávala. Situáciu vyriešil dnes veľmi populárny dopravný prostriedok nazývaný People mover.
 
People mover je nadzemná dráha pretínajúca Benátky. V prevádzke je od apríla roku 2010 a za hodinu dokáže do historického centra a späť prepraviť až 3000 osôb. Trasa koľajnicovej dráhy z Tronchetta do Piazzale Roma meria 857 metrov. Súprava jazdí rýchlosťou až 30 km/h a cesta trvá len tri minúty. Prvé plány sa začali realizovať už v roku 2007. Benátky vybudovali 180 metrový most cez kanály Tronchetto a Santa Chiara, ktorý je trhákom modernej architektúry. Konštrukcia v tvare vlnovky ladí s modravým obzorom a zastávky s presklenými stenami ideálne dopĺňajú celý obrázok People movera. Lístok na nadzemku stojí 1,20 EUR bez ohľadu na to, kde vystúpite. Hlavne si nezabudnite lístok označiť v automate pri vstupe na zastávku. Služby People movera môžete využiť každý deň v čase od 7:00 do 23:00 hodiny, v nedeľu a počas sviatkov je dráha prístupná v čase od 8:00 do 22:00 hodiny.
 
People mover funguje na princípe lanovky. Každým smerom jazdí jedna vlaková súprava a obe sa navzájom poháňajú. Stretnú sa vždy uprostred trasy, v stanici Marittima. Zaujímavosťou je, že vlak neriadi žiadny strojvodca. Všetko je plne automatizované a odborný personál sleduje pohyb oboch súprav na monitore počítača v Tronchette. People mover nielen zjednodušil dopravu v Benátkach, ale stal sa aj hlavnou atrakciou pre zahraničných návštevníkov. People mover môžete pri návšteve Benátok vyskúšať aj vy.

Publikované: 15.12.2014

Novinky súťaže akcie