Holandsko - Dom Anny Frankovej v Amsterdame

Autorka najslávnejšieho denníka, Anna Franková, pochádzala z nemeckej židovskej rodiny. Žila so svojimi rodičmi vo Frankfurte nad Mohanom, ale po vypuknutí druhej svetovej vojny celá rodina utiekla do Amsterdamu, kde sa skrývala pred nacizmom a deportáciou do koncentračného tábora. Celé dva roky sa rodine podarilo skrývať pred nacistickými úradníkmi v tajných priestoroch kancelárskej budovy, ktorá patrila jej otcovi. Nanešťastie bol úkryt prezradený a Anna bola aj s rodičmi a staršou sestrou odvedená do tábora Bergen – Belsen. Anna, v tom čase trinásťročné dievča, si počas okupácie písala denník. Jej otec, ktorý prežil hrôzy koncentračného tábora, ho v Amsterdame našiel a publikoval. Anna sa po smrti stala jednou z najslávnejších nemeckých spisovateliek.

Amsterdamský úkryt Frankových stojí na ulici Prinsengracht 263. Dnes je bývalá kancelárska budova sprístupnená verejnosti a slúži ako múzeum nielen Anninho osudu, ale celého obdobia vojny a okupácie. Návštevník si môže prezrieť izby, v ktorých žila Anna v strachu z prezradenia zo dňa na deň a kde vznikal príbeh opísaný v knihe Denník Anny Frankovej. Zadný trakt budovy rodina konštruovala viac ako rok. Viac ako dva roky sa tu ukrývalo 8 osôb – rodina Frankových, rodina obchodného partnera Otta Franka a jeden židovský lekár. Múzeum bolo otvorené v roku 1960 s pomocou verejnej zbierky a dva roky po založení nadácie Anny Frankovej. Prvé dni existencie múzea návštevníkov sprevádzali zamestnanci Frankovej firmy Opekta, ktorí rodine pomáhali v skrývaní sa a zásobovali ich potravinami. Popularita múzea narastala s ďalšími prekladmi denníka do cudzích jazykov. V prvom roku videlo izby rodiny Frankových viac ako 9000 návštevníkov. V roku 2013 bolo múzeum na 3. mieste v rebríčku najnavštevovanejších múzeí v Holandsku.

Dom Anny Frankovej je otvorený denne od 9:00 do 19:00 hodiny. Predĺžená otváracia doba do 21:00 je zavedená od marca do augusta. Vstupné pre dospelú osobu stojí 7,50 EUR a pre deti 3,50 EUR. Výťažok zo vstupného je určený na opravy budovy a uchovanie pamiatky na Annu Frankovú pre ďalšie generácie.

Publikované: 22.12.2014

Novinky súťaže akcie