Japonsko - Tokijský nebeský strom

Japonsko je krajina plná šikovných technikov, vynaliezavých konštruktérov a nápaditých staviteľov. Japonské automobily smelo konkurujú európskym a americkým vozidlám, domáce spotrebiče z krajiny vychádzajúceho slnka uľahčujú každodennú prácu a architektúra dávnych samurajov aj moderných návrhárov udivuje návštevníkov Japonska každý deň.

Ponad siluetu japonského hlavného mesta Tokia vystupujú štíhle krivky preslávenej telekomunikačnej veže s ušľachtilým menom Tokijský nebeský strom. Vež bola dokončená v roku 2012 a meria 634 metrov. Tokio nutne potrebovalo novú budovu telekomunikácie, lebo tú starú s výškou 333 metrov postupne obklopovali mrakodrapy a zatienili signálu cestu. Veža bola vo svojej dobe druhou najvyššou stavbou na svete a doteraz drží prvenstvo na území Japonska. Tvorcovia Nebeského stromu dostali striktné zadanie. Prvou podmienkou bolo stelesnenie japonskej krásy a futuristický vzhľad, druhou naštartovanie revitalizácie mesta a tou treťou, bezpečnosť pred prírodnými katastrofami. Tokijský nebeský strom symbolizuje otvorenosť a priateľskú atmosféru mesta. Na náter bol použitý farebný odtieň "aijiro", čiže najsvetlejšia japonská modrá.

Tokijský nebeský strom je prístupný verejnosti každý deň v čase od 8 do 22 hodiny. Vstupenky si môžete rezervovať cez internetový systém alebo si ich zakúpiť priamo v päte veže. Pokladňa a informačná kancelária sa nachádzajú na 4. poschodí. Z 5. poschodia už nepôjdete po vlastných. Výťah vás vynesie do výšky 350 metrov, kde sídli kaviareň a reštaurácia s úžasným výhľadom na celé mesto. Ešte o sto metrov vyššie je umiestnená vyhliadková chodba, špirálovito obopínajúca konštrukciu. Tiahne sa od 450 do 455 poschodia a cez jej presklené steny sa vám otvorí nerušený pohľad na život hlboko pod vami. Vstupenka do galérie v 350 metroch zakúpená na mieste vyjde dospelú osobu na 2060 jenov. Vstupenku rezervovanú na konkrétny deň a hodinu kúpite za 2570 jenov. Na najvyššej vyhliadke možno zakúpiť lístky len na pokladni v 350 metroch a stojí ďalších 1030 jenov. Deti, študenti a skupiny môžu využiť zľavu z  výšky vstupného.

Publikované: 13.01.2015

Novinky súťaže akcie