Švédsko - Múzeum Vasa

Severské krajiny sú odnepamäti spájané s námorníctvom a jeho rozvojom. Od čias Vikingov uplynuli dlhé stáročia a technika vyspela natoľko, že si sťažka uvedomujeme, akú námahu podstupovali námorníci na niekoľkomesačných cestách v stredoveku a v novoveku. Malé čriepky z dejín prvých zaoceánskych lodí nám ukazujú expozície námorných múzeí po celom svete, ale iba vo švédskom múzeu Vasa si môžete prezrieť jedinú dochovanú loď zo 17. storočia, ktorej prvá a posledná vojnová výprava sa odohrala v roku 1628.

Bojová loď pomenovaná po kráľovi Gustavovi II. Adolfovi z dynastie Vasa mala byť pýchou švédskeho námorníctva. Na svoju prvú cestu vyrážala za sprievodu fanfár a mávania tisícky obyvateľov Štokholmu vrátane kráľovskej rodiny. Loď v plnej výbave merala 69 metrov a vážila 1200 ton. Na mohutný trup galeóny bolo použitých takmer 1000 dubových kmeňov. Zdobilo ju 700 vyrezávaných sôch a ornamentov, ktorých veľkoleposť žiadna ďalšia loď neprekonala. Na čele Vasy sedel takmer 4 metrový drevený lev a ako udatný ochranca posádky hľadel na šíre more. Bohužiaľ bola loď zle kalibrovaná a prvý závan vetra ju prevrátil hore dnom. Zo 400 mužov na palube sa stačila zachrániť necelá štvrtina. Naozajstnej slávy sa Vasa dočkala až po 333 rokoch na dne oceánu. V roku 1956 ju objavil švédsky amatérsky bádateľ a hľadač vrakov Anders Franzén napoly pochovanú v bahne štokholmskej zátoky. Vyslobodzovacie práce trvali dlhých 5 rokov a až v roku 1961 uzrela Vasa znovu svetlo sveta. Bola umiestnená v predbežne postavenom múzeu Wasavarve, kde prebiehali starostlivé konzervátorské práce. Roku 1988 bola loď premiestnená do novej budovy slávnostne otvorenej v roku 1990.

Vstup na palubu lode je návštevníkom múzea prísne zakázaný, ale Vasa je obohnaná drevenými ochodzami, z ktorých si môžete koráb pohodlne prezrieť. Okolité miestnosti mapujú výstavbu lode a švédske remeslá zo 17. storočia, aj vyslobodzovanie vraku a reštaurátorské práce z 20. storočia. Útechou je replika časti trupu lode v životnej veľkosti, kde pri jej prehliadke zavítate do kajuty kapitána Söfringa a do podpalubia s replikami ťažkých diel, jedného z dôvodov potopenia lode. Okrem Vasy múzeum vystavuje švédsky ľadoborec Sankt Erik, majákovú loď Finngrundet z roku 1903, torpédový čln HMS Spica a záchranný čln Bernhard Ingelsson.

Múzeum Vasa je otvorené každý deň od 10 do 17 hodiny, v stredu od 10 do 20 hodiny. V letných mesiacoch sa otváracia doba predlžuje od 8.30 do 18 hodiny. Základné vstupné pre dospelého predstavuje 130 SEK. Deti a študenti do 18 rokov majú vstup zdarma a univerzitní študenti s platným medzinárodným preukazom zaplatia 100 SEK. Múzeum sa nachádza na ostrove Djurgården, kam dorazíte asi za 30 minút pešej chôdze z hlavnej štokholmskej stanice, alebo dôjdete za niekoľko minút električkou 7, metrom alebo autobusom 69 a 44.

Publikované: 20.01.2015

Novinky súťaže akcie