Luxembursko - Kazematy Bock

Luxembursko sa so svojím štátnym usporiadaním líši od väčšiny krajín Európy. Už stovky rokov v čele štátu stojí knieža a jeho rodina. Hlavné mesto Luxemburg, sídlo vládnucej dynastie, vždy chránilo obyvateľov pred nepriateľskými vojskami. Je obohnané hradbami, za ktorými bol vladár v bezpečí. Najnavštevovanejšou pamiatkou Luxemburska sa ale stal druhý obranný prvok hlavného mesta, sieť podzemných kazemát dlhé desiatky kilometrov.

Slávne Kazematy Bock sa začali stavať v roku 1644 počas obdobia španielskej nadvlády. O štyridsať rokov neskôr sa ich rozšírenia ujal francúzsky vojenský inžinier Vauban a dnes meria spleť podzemných chodieb 21 kilometrov. Slúžili k obrane mesta a podľa dobových dokumentov ubytovali v 17. a 18. storočí tisíce vojakov i s koňmi. Fungovala tu delostrelecká dielňa, pekáreň, ošetrovňa a poľné kuchyne. Za druhej svetovej vojny sa v kazematách ukrývalo 35000 ľudí pred nemeckými náletmi. Za francúzskej revolúcie, kedy Luxembursko držalo nadvládu nad územím po 7 dlhých mesiacov, dostali kazematy prezývku "Gibraltár severu", pretože boli považované za najlepšie opevnenie hneď po juhoeurópskej pevnosti Gibraltár. Kazematy Bock sú dnes prístupné verejnosti a od roku 1994 patrí medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO. Hlavná brána do podzemia je umiestnená na moste Montée de Clausen. Na prehliadku kazemát môžete vyraziť každý deň od 10 do 17 hodiny. Vstupenka pre dospelého stojí 4 eurá, pre deti polovicu a študenti zaplatia 3 eurá. V zimnej sezóne od novembra do februára sú brány kazemát zatvorené. Na hodinu a pol dlhej trase vás prevedie hlas audio sprievodcu v rôznych jazykoch. Čakajú vás strmé schody, nízke stropy chodieb a majestátne dómy s dobovými obrazmi mesta.

V centre Luxemburgu boli vystavané dvoje ďalšie kazematy. Jedny majú vchod v skale nad riekou Pétrusse. Vojsko v nich malo skladisko zásob a munície a aj tieto chodby sú otvorené pre verejnosť. Druhé kazematy sú súčasťou komplexu podzemných trezorov Luxemburskej štátnej banky a obyčajný smrteľník do nich nevstúpi.

Publikované: 27.01.2015

Novinky súťaže akcie