Grónsko - Múzeum Sisimiut

Biele Vianoce už niekoľko rokov Českú republiku obchádzajú oblúkom, ale po Silvestri sa sneh sem tam ukáže aj v nižšie položených miestach. S ústupom snehu ubúda aj českých lyžiarov a bežkárov, preto horské strediská u nás aj v zahraničí čoraz častejšie pripravujú trasy pre zimnú turistiku. S vyhliadkovými chodníkmi pre peších sú často spojené prehliadky zaujímavých múzeí, kultúrnych a historických pamiatok. Tento potenciál zimnej krajiny výborne využíva severské Grónsko.

Jedným z najnavštevovanejších miest ľadového ostrova je mesto Sisimiut, ležiace 75 kilometrov za polárnym kruhom. Sisimiut je najväčší grónsky prístav na západnom pobreží a nezamŕza ani v zime. Bol založený v roku 1756 za účelom obchodovania s pevninou. V meste trvalo žije iba 5000 obyvateľov prevažne inuitského pôvodu. Ulice Sisimiut odhaľujú ako aj najstaršiu zástavbu z rašeliny, tak aj modernú architektúru na čele s modrým a červeným kostolom. V starej štvrti stojí aj mestské múzeum Sisimiut. Pri jeho prehliadke sa dozviete veľa zaujímavostí z histórie regiónu a uvidíte artefakty získané desaťročným archeologickým výskumom oblasti neďaleko za mestom, ktoré sú až 4000 rokov staré a pochádzajú z kultúry Saqqaq, z rúk prvých obyvateľov Grónska. Druhá časť kolekcie je zameraná na pracovné nástroje a predmety každodenného života zo začiatku 20. storočia. Múzeum zhromažďuje aj kúsky zo starého kostola, maľby z 18. storočia a predovšetkým výjav z originálneho oltára z roku 1650. Jedna výstavná miestnosť sústreďuje iba námornú tematiku. Uvidíte zvyšky kajaku z 18. storočia aj rybárske člny. Vonkajšiu časť expozície tvorí rekonštrukcia rašelinového domu, typického obydlia na prelome 19. a 20. storočia, vybaveného nábytkom a ostatným príslušenstvom.

Múzeum Sisimiut je otvorené každý deň okrem stredy v období od 1. júna do 30. septembra. V ostatných mesiacoch môžete múzeum navštíviť každý utorok, štvrtok a nedeľu. Vstupné je iba 30 dánskych korún pre dospelého a polovica pre dieťa. Pobyt v meste si môžete ďalej spestriť výletom na člne medzi fjordy na pobreží a pozorovaním tuleňov a veľrýb. Letným turistickým cieľom sa stala hora Kællingehætten, odkiaľ je rozprávkový výhľad na panenskú prírodu ostrova.

Publikované: 03.02.2015

Novinky súťaže akcie