Nový Zéland - Svet puzzle vo Wanace

Kto sa hrá, nehnevá. Takéto porekadlo platí na deti po celom svete, ale aj dospelí sa radi vracajú do detských čias. Bez hravosti by niektoré povolania stratili na význame a pohľad na veci detskými očami často prináša inovatívne nápady. Obľúbenou zábavou všetkých generácií je skladačka puzzle a na Novom Zélande si ho užijete dosýta.

Blízko mesta Wanaka leží turistická atrakcia s názvom Svet puzzle Stuarta Landsborougha. Prvá stavba vyrástla na lúke za Wanakou už v roku 1973. Dnes Svet puzzle pripomína malé mestečko popierajúce gravitáciu. Budovy stoja na hrane naklonenej podobne ako veža v Pise, kostol je obrátený dolu hlavou a pestrofarebné domčeky sú rozložené ako karty v hráčovej ruke. Interiér budov vo Svete puzzle podčiarkuje nevšedný zážitok. Čaká vás päť sál s optickými klammi, v ktorých si niekedy budete pripadať ako trpaslíci, inokedy ako obri. Vo veži uvidíte hodiny idúce dozadu spustené v deň milénia, ani na toaletách sa neprestanete čudovať. Podlaha je poskladaná z veľkých dielikov puzzle prepadajúcich sa dole do hlbín. Zo začiatku budete zbierať odvahu a chodiť len po pevných dieloch, ale po chvíli si na optický klam zvyknete a urobíte aj krok do priepasti. Čerešničkou na torte je bludisko obsahujúce 1,5 kilometra drevených chodieb sa stenami vysokých niekoľko metrov. V chodbách, podchodoch a nadchodoch sú ukryté hádanky, rébusy a optické klamy. Ak sa vám nepodarí nájsť cestu z bludiska, únikové východy máte k dispozícii. Po náročnom výkone naberte sily v odpočinkovom centre pri vynikajúcej káve a v dlhej chvíli sa môžete pokúsiť vyriešiť niektorý z hlavolamov.

Vstupné do všetkých expozícií stojí 20 novozélandských dolárov pre dospelého a 15 pre deti. Svet puzzle Stuarta Landsborougha má otvorené každý deň od 8.30 a posledný návštevníci môžu vstúpiť o 17.30. Obchod so suvenírmi ponúka hlavolamy od najjednoduchších skladačiek po najnáročnejšie hádanky, ale unikátny zážitok si z Wanaka odvezie každý návštevník.

Publikované: 10.02.2015

Novinky súťaže akcie