Mexiko - Múzeum Soumaya

Ciudad de México patrí k mestám s najvyššou koncentráciou múzeí a galérií na svete. Umeniu sa v Mexiku venuje veľa mecenášov a súkromné zbierky sa každým rokom rozrastajú. Majitelia svetovo preslávených diel sa spájajú s investormi, a tak v hlavnom meste stredoamerického štátu rastú nové budovy galérií, ktoré samy vystupujú ako umelecké diela modernej architektúry. Ako príklad z posledného desaťročia poslúži múzeum Soumaya na Plaza Loreto a Plaza Carso.

Soumaya získalo pomenovanie po manželke zakladateľa múzea Carlosa Slima. Prvá expozícia uzrela svetlo sveta v roku 1994, kedy bola inaugurovaná budova na Plaza Loreto. Nájdete ju na mieste, kde syn dobyvateľa Hernando Cortés postavil v 15. storočí vodný mlyn. Ten niekoľkokrát vyhorel a neskôr ho Alberto Lenz prestaval na továreň na papier. Ďalší požiar v 80. rokoch pohltil väčšinu výrobných priestorov a na mieste zostali len ruiny. Organizácie Grupo Carso sa trosiek ujala, vrátila sa k pôvodnej predlohe mlyna na rieke Magdalena a postavila prvú z múzejných budov. V štyroch sálach uvidíte stále expozície zamerané na európsku a mexickú krajinomaľbu, obdobie sochára Augusta Rodina, mexické kalendáre a jednu dočasnú výstavu.

Architektonicky zaujímavejšia a mladšia budova múzea Soumaya stojí na Plaza Carso na severe Cuidad de México. Slávnostnému otvoreniu v marci 2011 predchádzali roky mravčej práce na dizajne a tvaru stavby. Navrhol ju architekt Fernando Romero, manžel Slimovej dcéry. Povrch 46 metrov vysokej budovy pokrýva 16 000 hliníkových šesťuholníkov. Vo vnútri je členená na šesť poschodí a po obvode neuvidíte žiadne okná. Svetlo preniká do galérie cez presklenú strechu a rozostupuje sa do každého podlažia. Investícia vo výške 70 miliónov dolárov sa Slimovi čoskoro vrátila vo svetovom uznaní. Hneď v prvom roku navštívilo múzeum vyše 800 000 osôb a toto číslo sa každým rokom zvyšuje. Momentálne sa múzeum radí na 56. miesto najnavštevovanejších múzeí na svete a na 1. miesto v Mexiku. Carlos Slim nevyberá ani v jednej budove vstupné a všetky náklady hradí zo svojho súkromného bohatstva z profitujúcej továrne na hliník. Na Plaza Carso uvidíte diela impresionizmu, avantgardy, európskych a koloniálnych starých majstrov, dekoratívneho umenia a dočasné expozície.

Obe budovy múzea Soumaya sú otvorené každý deň od 10.30 do 18.30, v sobotu do 20 hodiny. Zatvárací deň spadá na utorok.

Publikované: 10.03.2015

Novinky súťaže akcie