Jerash Festival

Každý rok v júli sa jordánske mesto Jerash stáva dejiskom najväčšej kultúrnej prehliadky v krajine. Ulice mesta ožívajú, námestie sa plní ľuďmi, divadlá praskajú vo švíkoch. Tisíce návštevníkov prišli z Jordánska i zo zahraničia, aby videli svojich obľúbených hercov, tanečníkov, spevákov, básnikov a folklórne súbory a stali sa súčásťou medzinárodných osláv umenia. Z inokedy tichých galérií sa ozýva hlahol, keď výtvarníci predstavujú svoje diela. Na výstavách kníh a autorských čítaniach sa ľudia ponárajú do osudov literárnych hrdinov. Remeselníci vyrábajú šperky, keramiku, sklenené predmety a drevorezby priamo pred očami divákov a predávajú ich okoloidúcim. Celé tri týždne sa v Jerashi stretávajú ľudia, ktorým učarovalo umenie, aj náhodní turisti.

Jerash Festival založila v roku 1981 kráľovná Núr al-Hussain. Z niekoľkodenného karnevalu sa vyvinul festival spájajúci Jordánsko a okolité arabské krajiny. Hlavná scéna vyrastá na troskách rímskeho mesta, najväčšieho a najviac zachovalého náleziská mimo Talianska. Ulica lemovaná stĺporadím vedie na Oválne námestie. Neďaleko stojí Artemidin chrám a najžiadanejšie predstavenia sa odohrávajú v bývalom amfiteátri. Diváci sedia na kamenných laviciach rovnako ako ich predkovia pred tisíc rokmi. Z kamenných kulís vystupujú speváci a herci. Ich výkon podčiarkuje výborná práca osvetľovačov, ktorí vás so svojimi svetlami zavedú späť do histórie. O pôvodnej podobe rímskeho mesta sa dozviete v Archeologickom múzeu.

Hlavný program štartuje každý večer o 19 hodine a posledné predstavenie končí o 23 hodine. Lístky sú k dispozícii na mieste za cenu okolo 10 dolárov. Autobusová doprava z hlavného mesta Jordánska Ammánu do 48 kilometrov vzdialeného mesta Jerash vyjde na 7 dolárov. Jazda taxíkom trvá asi 45 minút a stojí necelých 100 dolárov. Večerná zábava pokračuje v baroch a reštauráciách so skvelým menu a čiastočne sa presúva do Ammánu, kde sú niektorí návštevníci ubytovaní.

Publikované: 11.04.2017

Novinky súťaže akcie