Bali – Slonia jaskyňa

Neďaleko mesta Ubud na Bali stojí Goa Gajah - Slonia jaskyňa. Slony široko ďaleko neuvidíte. Jaskyňa dostala názov od rieky, ktorá ňou preteká a je zasvätená bohu Ganéšovi zobrazovanému ako mužovi so sloňou hlavou. V čase svojej slávy medzi 9. a 11. storočím slúžila Goa Gajah k meditáciam. Už pri vstupe prejdete ústami démona spájajúceho budhistické a hinduistické prvky. Predpokladá sa, že sem chodili rozjímať vyznávači oboch náboženstiev. Interiér jaskyne má tvar písmena T. V malých svätyniach stoja sochy bohov zahalené do bielych, červených a čiernych šálov. Goa Gajah znovu objavili holandskí archeológovia v roku 1923. Výskumy trvali až do roku 1954, kedy boli odkryté fontány a bazény.

Cesta do Slonej jaskyne začína na parkovisku obsypanom obchodíkmi so suvenírmi. Po chvíli sa dostanete na chodník divokou džungľou. Údolie bolo zavalené zemetrasením a jaskyne s okolitými chrámami upadli do zabudnutia. Pozdĺž chodníčka uvidíte ruiny budhistickej stúpy (stavba s rôznymi relikviami symbolizujúce pokoj a mier), bazény s fontánami určené k omývaniu prichádzajúcich, malé chrámy pripravené k náboženským obradom, stánky s občerstvením a čerstvým ovocím či vodopád. Vo vzduchu sú cítiť vonné tyčinky a navodzujú tajomnú atmosféru celého miesta.

Komplex je otvorený denne od 8 do 16 hodiny. Ak zabudnete na primerané oblečenie, môžete si šatky a sukne zapožičať pri vstupe. Cena za prehliadku je 15 000 rupií pre dospelých a 7 500 rupií pre deti.

Publikované: 14.06.2017

Novinky súťaže akcie