Francúzsko - Po stopách grófa Monte Christo

Na ostrovčeku v Stredozemnom mori, neďaleko francúzskeho mesta Marseille, stoja mohutné múry pevnosti If. Preslávil ju spisovateľ Alexandre Dumas a jeho literárny hrdina gróf Monte Christo. V kobkách bývalého žalára strávil nevinný Edmond Dantes dlhých 14 rokov, než sa dostal na slobodu. Aká však bola skutočnosť?

Pevnosť If dal postaviť kráľ František I. v 16. storočí, aby chránila mesto a zaistila bezpečnosť zásobovacích lodí. Vnútri hradieb stáli 3 veže. Pevnosť dokázala pojať 200 vojakov a 22 diel. Koncom 16. storočia boli do tamojšieho žalára uvrhnutí prví previnilci. Cely bez okien a zlé podmienky sľubovali väzňom iba 9 mesiacov života. Pevnosť sa vzápätí premenila v štátne väzenie, kam boli posielaní odporcovia režimov. Prípad Edmonda Dantesa vám pri prehliadke pivnici osvetlia. Nikto taký v skutočnosti neexistoval a slávny spisovateľ si hrdinu vymyslel.

Rekonštrukciu jeho cely spojenej tunelom jeho učiteľa abbého Faria v pevnosti If uvidíte. Trajekty na ostrovček If odchádzajú každý deň zo starého prístavu. Plavba trvá 20 minút. Pevnosť je otvorená od 10 do 17 hodín, v sezóne od 10 do 18 hodín. Prehliadka so sprievodcom vo francúzštine trvá 45 minút. Audiosprievodca je dostupný vo francúzštine, angličtine, nemčine, taliančine a španielčine. Pevnosť aj ostrov si môžete prejsť sami s tlačenými informačnými materiálmi, ktoré dostanete aj v češtine. Okrem chodieb pevnosti uvidíte tiež stálu expozíciu o románe Grófa Monte Christo a za povšimnutie stoja nápisy a obrazy vyryté do kamenných stien vojakov a trestancov. Vstupné stojí 6 € pre dospelého, deti do 18 rokov majú vstup zdarma rovnako ako študenti s platným preukazom.

Publikované: 16.12.2017

Novinky súťaže akcie