Francúzsko - Festival Street Artu v Bayonne

Francúzske mesto Bayonne sa stáva novou mekkou street artu. Kým v lete patrí nábrežie rieky Adour turistom, ktorí sem zablúdi od pár kilometrov vzdialených pláží Atlantiku, na jeseň sem schádzajú umelci. Skôr by sme ich nazvali vandalmi alebo sprejermi. Svoje diela tvoria na steny panelových domov a maľby majú taký rozmer, že ich nemôžete minúť.

Všetko začalo prvým ročníkom festivalu Points de Vue (Uhly pohľadu) v roku 2017. Skupinka miestnych umelcov pod záštitou Umeleckého centra Bayonne vytipovala veľké plochy zívajúce prázdnotou a rozhodla sa skrášliť ich modernými freskami. Prvé voľné múry ponúklo mesto a rýchlo sa pridali aj súkromníci a spoločnosti. V Bayonne vznikla dvadsiatka veľkoformátových obrazov. Všimla si ich medzinárodná platforma združujúca street art nadšencov a úspech ďalšieho ročníka na seba nenechal dlho čakať. Do Bayonne prichádzajú prví zahraniční výtvarníci, vzniká sprievodný program a aktivity pre verejnosť. Večer festival spríjemňujú koncerty živej hudby a ochutnávky vynikajúcej kuchyne.

Tohtoročný ročník sa bude konať v polovici októbra. Naživo môžete pozorovať starostlivú prácu umelcov, ale aj drobné inštalácie na chodníkoch, v uliciach či na poštových schránkach. Ak akciu zmeškáte, nezúfajte. Informačná kancelária Bayonne vydala mapku, kde sú vyznačené najzaujímavejšie diela a trasy pre peších i pre cyklistov. Rovnako tak ich nájdete na mapách prevádzkovaných spoločnosťou Google. Aktuálne informácie sledujte na Facebooku.

Publikované: 02.05.2018

Novinky súťaže akcie