Rakúsko - Vrchol modernej architektúry Kunsthaus Graz

Štýrskému Hradcu, hlavnému mestu rakúskej spolkovej republiky Štajerska, dlho chýbal kultúrny stánok, ktorý by so všetkou parádou predstavil diela moderného umenia. V roku 1999 prišli anglickí architekti Peter Cook a Colin Fournier s nápadom postaviť budovu, ktorá bude pripomínať živú štruktúru. Učitelia z londýnskej školy Bartlett School of Architecture porazili ďalších 102 návrhov a v roku 2000 sa začala ich myšlienka realizovať.

Dom umenia (Kunsthaus Graz) patrí k vrcholom modernej architektúry. Stojí na západnom nábreží rieky Mur a obklopuje ho zástavba z barokového obdobia. Architektom sa podarilo priamo nadviazať na historické budovy, keď Kunsthaus fyzicky spojili so susedným Železným domom (Eisernes Haus). Tvar vznášajúcej sa bubliny nemá v Štajersku obdobu. Miestni ho pomenovali Friendly alien (priateľský mimozemšťan) a prijali ho do svojich každodenných životov. Vďaka svetelným a zvukovým efektom, ktoré mimozemšťan vydáva, štruktúra zdanlivo ožíva.

Nielen exteriér je dôkladne premyslený. Interiér je rozdelený do niekoľkých častí. Jednotlivé sektory prezentujú diela svetových umelcov a v jednej z nozdier mimozemšťana sa nachádza stála výstava. V prízemí nájdete pokladňu, reštauráciu, prednáškovú sálu a obchod so suvenírmi. Kunsthaus Graz je otvorený denne okrem pondelka od 10 do 17 hodín. Ponúka komentované prehliadky zamerané na vystavovaná diela alebo na architektúru domu. Vstupné bez sprievodcu stojí 9,50 € pre dospelého a 3,50 € pre deti a študentov. Malí návštevníci do 6 rokov majú vstup zdarma.

Publikované: 09.07.2018

Novinky súťaže akcie