Kráterové jezero v Oregone

V americkom štáte Oregon leží najhlbšie vulkanické jazero na svete. Kráterové jazero vzniklo po výbuchu sopky Mazama. Nachádza sa v nadmorskej výške 1880 metrov a obklopuje ho národný park Crater Lake National Park. Miery jazerá sú úctyhodné: maximálna hĺbka 594 metrov a rozloha 53 km2.

Mazama vybuchla pred viac ako 7700 rokmi a indiáni z kmeňa Klamath mali za to, že spolu súperia boh nebies a boh podsvetia, ktorý v súboji prehral. Kráter po stáročia plnili kvapky dažďa a topiaci sa sneh, až vzniklo najmodrejšie jazero sveta. Uprostred jeho hladiny sa objavil Kúzelný ostrov porastený ihličnanmi. Dobrí pozorovatelia prírody si všimnú ešte jeden menší ostrovček nazvaný Loď prízrakov. Nedávny geologický prieskum ukázal, že sa pod hladinou skrývajú ďalšie kužele čakajúce na erupciu spiacej sopky Mazama.

Jazero objavil 12. júna 1853 zlatokop Hilmann a jeho družina, keď v okolí hľadali svoje bohatstvo. Dnes lemuje brehy vysoké až 650 metrov vyhliadková cesta dlhá 53 kilometrov a veľa turistických chodníkov mieriacich do vzdialenejších končín národného parku. Po svojich sa dostanete k hladine jazera, a ak sa odvážite, ponorte sa do 15o vody. Pre ostatných sú pripravené výletné loďky mieriace ku kúzelnému ostrovu a späť. Večery spríjemní posedenie na drevennej verande a pohľad na západ slnka nad tajomným kráterovým jazerom.

Publikované: 13.08.2018

Novinky súťaže akcie