Chorvátsko - Tajuplné pozostatky továrne na torpéda

Chorvátsko patrí k najobľúbenejším letným destináciám slovenských turistov. Mnohé rodiny sem cestujú opakovane a významné chorvátske pamiatky už poznajú ako svoje topánky. Na rad prichádzajú miesta skryté masovému cestovnému ruchu. Jedno z nich leží v ulici Milutin Barac v Rijeke.

Z mora vystupujú betónové piliere s torzom dvojposchodovej budovy. Podlaha sa postupne prepadá do hlbín Jadranského mora, ale každý si všimne starých koľajníc položených na betónovom skelete. Snáď len v miestnej informačnej kancelárii sa dozviete, že komplex nesie meno Silurificio Whitehead a v roku 1874 tu bola otvorená prvá továreň na torpéda na svete. Zachovalo sa niekoľko budov, skladov a odpaľovacia rampa. Miestny sem chodia rybárčiť a skupinky mladých za večernou zábavou. Bohužiaľ Silurificio Whitehead chátra a návštevníci smú vstúpiť iba do budovy s odpaľovacou rampou.

Koncom 19. storočia Rijeka patrila k mestám s najväčším technickým pokrokom na svete. Továreň vyrábala torpéda, neskôr zbrane a ponorky. V druhej polovici 20. storočia sa zamerala na výrobu naftových motorov a v 90. rokoch jej sláva nadobro vyhasla. Históriu Silurificio Whitehead pripomína len Múzeum torpéd v Rijeke. Môžete ho navštíviť vo všedné dni od 12 do 18 hodín. Expozícia mapuje postup výroby torpéd, ich testovanie, rôzne modely a súčiastky. Uvidíte originály a kópie používané vo svetových vojnách.

Publikované: 13.06.2019

Novinky súťaže akcie